ROOSTERTECHNOLOGIE

Renovatieproject Belfort Mons

Het belfort van Mons staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dwingt als enige barokke belfort in België respect af. Tijdens de renovatie van dit monument werd een gigantische trapconstructie opgebouwd in de toren, bestaande uit meer dan 300 geperforeerde Staco wenteltreden.

Het belfort van Mons staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dwingt als enige barokke belfort in België respect af. Sinds het einde van de jaren 1660 prijkt het fier in het park van de graven van Henegouwen en houdt het een wakend oog over de stad. Het belfort heeft lange tijd de inwoners gewaarschuwd voor brand, invasies en bombardementen. Ook vandaag nog deint het levensritme van Mons elke kwartier mee op de tonen van de beiaard met 49 klokken.

De afgelopen jaren werd er fors geïnvesteerd in de restauratie van dit monument. Dit heeft niet alleen de pracht van de 17e eeuw hersteld, maar omvatte ook de installatie van een uniek interpretatiecentrum om zo van het belfort een waar museum te maken! Centraal in de 87 meter hoge toren werd een panoromische lift geplaatst die een blik op de architectuur van destijds biedt. Voor de binnentrapconstructies en loopplatformen werd de hulp van Staco ingeroepen.

De gigantische trapconstructie binnenin het gebouw werd opgebouwd met meer dan 300 geperforeerde wenteltreden van verzinkt staal. Omwille van de stabiliteit werd er gekozen voor het type AP 3-40 MAW dubbelgezet in een breedte-uitvoering van 1200mm. Deze trapconstructie loopt helemaal rondom de glazen liftkoker tot aan het uitkijkplatform bovenin de toren. 

De trapconstructie wordt onderbroken door verschillende tussenverdiepingen die werden uitgerust met roestvrijstalen Staco roosters. Deze doen dienst als mezzanine en werden opgebouwd met roostertype RR 30-2 maaswijdte 33x33, bijkomstig voorzien van een aangelaste stootrand van 70x3mm. Vanwege de valbeveiliging werden deze mezzanines afgebakend met verticaal geplaatste kartonnageroosters in uitvoering RK 30-2 maaswijdte 33x33 die dienst doen als balustrade.

In het kader van Mons als culturele hoofdstad werd dit project tijdig opgeleverd met een mooi restauratieproject als gevolg. Een prima architecturaal voorbeeld waarbij een oud monument door industriële toevoeging toch weer met zijn tijd mee kan.

Toegepaste Staco producten

Staco perfotreden type AP            
Staco persroosters type RR          
Staco persroosters type RK   

Technische informatie

Staco perfotreden type AP 3-40 MAW,  warm gegalvaniseerd
Staco persroosters type RR 2-30, maaswijdte 33,33x33,33 mm, roestvrij staal ;
Staco persroosters type RK 2-30, maaswijdte 33,33x33,33 mm, warm gegalvaniseerd

Locatie

Mons, BE

Toepassing

Vloeren
Trappen

Toegepast in branches

Architectuur
Openbare gebouwen