ROOSTERTECHNOLOGIE

Vlonderroosters voor Elia

In 2013 werd aan de Léon Monnoyer Kaai in Brussel, de uitbreiding van de site van de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, Elia opgeleverd. Voor de aankleding van de toegangsweg en de terrassen rondom de Elia Green Building, een technisch-administratieve passiefbouw, met parkeerplaatsen, kabelpark en buitenaanleg, werd er overvloedig gebruik gemaakt van vlonderroosters en -treden.

Tijdens dit  project werd de bouw van een technisch-administratief complex met een omvang van  10 000 vierkante meter gerealiseerd waarbij de aandacht uitging naar technieken van duurzaam bouwen met een minimale ecologische voetafdruk als resultaat. Daar het gebouw verschillende milieuvriendelijke technologieën herbergt, werd deze lijn van duurzaamheid ook doorgetrokken naar de omgevingswerken danzij veel groenaanleg en gebruik van  natuurlijke producten. Vandaar de keuze van een stalen roosterstructuur met natuurlijke houtinleg die zou dienen als toegangsweg voor voetgangers.De productie en uitwerking van de vlonderroosters gebeurde in opdracht van CFE Brabant. 

In totaal werden er 1.100m² vlonderroosters verdeeld over 3 gescheiden oppervlaktes. Zeer uitzonderlijk voor dit project is de aangepaste roosterhoogte van 60mm naar 53mm. De montage gebeurde eveneens rechtstreeks op de betonnen ondergrond door middel van verstelbare poten in plaats van een secundaire staalstructuur. Elke draagstaaf werd voorzien van kartelingen om het uitschuiven op nat hout te voorkomen. Ook voor de montage van de leuningen werden speciale bevestigingspunten ontworpen aan de zijkant van elke rooster. Voor de keuze van het hout greep de klant naar robinia, dat na verloop van tijd mooi natuurlijk vergrijst. 

Toegepaste Staco producten

Staco vlonderroosters type RV

Technische informatie

Staco vlonderroosters type RV30-4 voorzien met houtinleg van 110 mm breed, bovenop de ingelaste plaatjes van 80x5 mm, de roosters A15:G24 voorzien van antislipneuzen en aangelaste stootranden van 100x5 mm.

Locatie

Leon Monnoyer kaai, Brussel, BE

Toepassing

Vloeren

Toegepast in branches

Architectuur
Utiliteitsbouw