ROOSTERTECHNOLOGIE

De Cuyperspassage Amsterdam

De Cuyperspassage loopt onder het Centraal Station Amsterdam en verbindt de noordelijke IJ-zijde met het Stationsplein aan de zuidzijde van het station. De 15.000 voetgangers en fietsers die dagelijks passeren bewonderen hier aan de ene zijde een mooie wand met beschilderde tegeltjes en aan de andere zijde een strakke wand met Staco roosters in RVS 316.

Het Centraal Station Amsterdam en de directe omgeving wordt in zijn geheel aangepast. De reden is dat het tegenwoordig maar liefst tien keer zoveel reizigers per dag te verwerken krijgt als in 1889, toen het ontworpen werd door architect P. Cuypers. De naar hem vernoemde passage is gebouwd in opdracht van Prorail en de Gemeente Amsterdam. De Cuyperspassage, die ook bekend staat als de Langzaamverkeerspassage, is in november 2015 opengesteld voor het publiek. Sindsdien kunnen fietsers en voetgangers eenvoudig en veilig van het IJ naar de binnenstad van Amsterdam. De passage loopt onder de sporen van het Centraal Station door en is in totaal 110 meter lang. Staco heeft de roosters geleverd die door van Benthem Crouwel architects zijn bedacht voor dit project. In deze wand zitten ook gebogen roosters die hiervoor gewalst moesten worden.

Vanwege de strakke uitstraling heeft Staco een mal gemaakt waardoor de roosters allemaal exact dezelfde straal hebben. Tijdens het productieproces zijn de roosters zowel door Staco als door de opdrachtgever gekeurd om de kwaliteit te waarborgen. Daarnaast zijn de roosters verpakt op volgorde van plaatsing, zodat de staalbouwer de roosters eenvoudig op de juiste plaats kon plaatsen en daarbij bovendien aanzienlijk tijd heeft bespaard. Voor dit project zijn in totaal 370 roosters van 2000 x 900 mm gebruikt: 264 rechte en 106 gewalste roosters. Een aantal roosters is voorzien van ronde uitsparingen voor onder meer lichtvoorzieningen. Ook zijn enkele roosters uitgevoerd met scharnieren, zodat de roosters makkelijk omhoog getild kunnen worden.

Toegepaste Staco producten 

Persroosters type RR

Technische informatie

Staco persroosters RR 2-30/22x00 RVS 316 L, met randafwerking 30 x 5 mm. rechte en gewalste roosters.

Locatie

Amsterdam,  NL Centraal station

Toepassingen

Plafondroosters
Decoratie

Toegepast in branches

Architectuur
Publiek