ROOSTERTECHNOLOGIE

Hoekse Lijn

Om het openbaar vervoer in de regio Rotterdam Den Haag te verbeteren, wordt er hard gewerkt aan project Hoekse Lijn: het spoortracé tussen Schiedam en Hoek van Holland wordt omgebouwd naar een metrolijn. Door de koppeling met het Rotterdamse metronet wordt het hart van Rotterdam verbonden met het strand van Hoek van Holland.

"Hoekse Lijn: functionele en veelkleurige lijn naar het strand"

Op 1 april 2017 is Mobilis gestart met de ombouw en renovatie van zeven stations en de nieuwbouw van station  Steendijkpolder (in Maassluis). Naar verwachting zal de Hoekse Lijn in het voorjaar van 2018 in gebruik worden genomen.

Veilig en toegankelijk

De entreeportalen van de Hoekse Lijn-stations zijn zo gesitueerd dat de reizigers in één oogopslag het hele perron kunnen overzien, waardoor de perrons een veilige uitstraling hebben. De perrons hebben transparante wanden om de haltes af te schermen. Al het haltemeubilair, zoals verlichting, camera’s en prullenbakken, wordt aan de wanden bevestigd. Hierdoor blijft het perron overzichtelijk en obstakelvrij. Ook krijgt elk station een hellingbaan of een lift en komen er blindengeleidelijnen zodat het vernieuwde vervoerssysteem ook goed bruikbaar is voor gehandicapten.

Diverse typen Staco roosters

In opdracht van Jos van den Bersselaar Constructie uit Udenhout, heeft Staco 1839 m2 stalen roosters type ROM geleverd voor de transparante wanden van de Hoekse Lijn. Deze roosterwanden hebben onderaan een kleinere maaswijdte en naar boven toe lopend een steeds grotere maaswijdte. Tevens hebben deze wanden ronde in plaats van platte vulstaven. Dit geeft een speels effect.

Daarnaast heeft Staco voor de hellingbanen 1362 m2 vlonderroosters type RV met Cumaru hout geleverd. Aan de zijkanten van deze roosters bevinden zich stalen kartonnageroosters type RK die dienst doen als doorvalbeveiliging. In enkele vlonderroosters zitten ook luikjes die speciaal door Staco zijn geproduceerd. Voor de deuren met slot en maanplaat voor een technische ruimte heeft Staco lamellroosters type RL geleverd.

Alle stalen roosters zijn door Rotocoat thermisch verzinkt en zijn voorzien van speciaal ontwikkelde beugels om de roosters goed te kunnen monteren en stellen.

Kleur

Architect Marc Verheijen heeft, binnen het spectrum van avondrood, kleur gegeven aan de stations. Op ieder station is een andere kleur toegepast: van geel aan de stadszijde naar rood aan de zeezijde. Op elk station keren herkenbare elementen terug in de binnenkant van de portalen en in de folies in het glas van de abri’s. Door op elk station een golfreliëf aan te brengen is het duidelijk dat de reiziger zich bevindt op een metrolijn die eindigt aan zee.

Toegepaste Staco producten

Staco rooster type ROM
Staco rooster type RV
Staco rooster type RK

Technische informatie

Type ROM, met ronde vulstaaf in het midden. ROM 3-50 thermisch verzinkt met verschillende maaswijdtes  draagstaaf 22,33,44,55,66,77 en de vulstaaf allemaal op 99 mm , in totaal 292 m2 per maaswijdte. Incl. speciale aangelaste beugels. RV 4-60/111x 99 thermisch verzinkt vlonderrooster met cumaruhout, gemonteerd. Roosters voorzien van snijwerk, plaatjes en luiken voorzien van sloten. RK 3-30/33x33 thermisch verzinkt, smalle roosters afwerkingsrand naast de RV vlonderroosters

Locatie

Zeven Hoekse Lijn stations  van Schiedam naar Hoek van Holland

Toepassing

Hekken en afscheidingen
Vloeren

Toegepast in branches

Architectuur
Openbare gebouwen