ROOSTERTECHNOLOGIE

Kraanspoor kantoorgebouw

Het verlaten kraanspoor van de voormalige NDSM werf in Amsterdam heeft een ware metamorfose ondergaan. Op het betonnen karkas is een transparant kantoorgebouw verrezen. Om drie bouwlagen te kunnen creëren, is gebruik gemaakt van een staalconstructie die is verzinkt door Rotocoat in Heerhugowaard. Staco heeft persroosters en traptreden geleverd voor dit project dat de Nationale Staalprijs 2008 heeft gewonnen.

Het kraanspoor is gebouwd in 1952, is 270 meter lang, ligt 13,5 meter boven ’t IJ en was uitgerust met de grootste hijskranen van het havengebied. Hiermee werden scheepsmaterialen van het vaste land op de aangemeerde schepen overgeheveld. Na de jaren zeventig kromp de scheepsbouw en werd het stil op de NDSM werf. De locatie werd enkel nog gebruikt voor culturele projecten, evenementen en filmopnames.

Door de niet aflatende inspanningen van OTH Ontwerpgroep Trude Hooykaas is project Kraanspoor verwezenlijkt. Uitgangspunten bij de realisatie van het project waren enerzijds het in takt houden van de oude betonnen constructie en anderzijds het creëren van voldoende kantoorruimte. In verband met het maximale draagvermogen van de bestaande betonnen constructie en de wens een transparant gebouw neer te zetten, is voor de opbouw van het kantoorpand gebruik gemaakt van een lichtgewicht stalen constructie. De gevel is opgebouwd uit een glazen buitenhuid, een binnengevel en daartussen een spouw van 60 cm. De buitengevel is opgebouwd uit beweegbare horizontale glaslamellen die zijn voorzien van een zonwerende coating. Ventilatie vindt plaats door middel van energiebesparende mechanische afzuiging via de beloopbare roostervloeren in de spouw. Rotocoat in Heerhugowaard heeft de staalconstructie verzinkt en Staco heeft persroosters type RR 3-30 en traptreden type TR 2-40 geleverd. 

Toegepaste Staco producten

Staco persroosters type RR

Technische informatie

Staco persroosters type RR 3-30, maaswijdte 33x33, thermisch verzinkt, ca. 1200 m2. Staco persroostertreden type TR 2-40, maaswijdte 33x33, thermisch verzinkt

Locatie

Kraanspoor, Amsterdam, NL

Toepassingen

Vloeren

Toegepast in branches

Utiliteitsbouw
Architectuur